Bart Voorzanger: verhalen over basisonderwijs

boekomslag

De ongelukkige klas (pdf)

Het schooljaar 2003-2004 stond ik voor een zesde groep van een islamitische basisschool. Bij deze mijn verhaal over een treurig schooltje, geweldige leerlingen, en een meester die graag had geweten hoe daarmee om te gaan.

Ook in Epub-uitvoering

boekomslag

Ondersteboven van onderwijs (pdf)

Een verbaasd verslag van mijn ervaringen met het basisonderwijs en de opleiding tot basisschooldocent, mét aanbevelingen.

Ook in Epub-uitvoering

boekomslag

De laatste jaren van de Siba (pdf)

Het verhaal van een groep islamitische basisscholen in Amsterdam waar het ministerie van OCW het bestuur verving door een stel interimmers, die de scholen vervolgens voor net geen miljoen om zeep brachten.

boekomslag

de ‘Siba-saga’ (pdf)

En voor wie na die klucht naar meer snakt, de voorgeschiedenis …

Als pabo-leerling maakte ik allerlei werkstukjes. Dat moest. Twee daarvan maakte ik met veel plezier: een bespreking van het leukste boek, The Nurture Assumption van Judith Rich Harris (1998), en van het malste boek dat ik las: Basisontwikkeling in de onderbouw van Frea Janssen-Vos (2001).

En ik las en besprak de kerndoelen voor het basisonderwijs van 1998 en de kerndoelen voor het basisonderwijs van 2006, ministeriële richtlijnen die wedijverden in onbruikbaarheid.

.